mandag den 14. april 2014

At give sig selv lov til at nyde

Jeg har lige været ude og gå en lang tur med Julia i barnevognen. Det er skønt at kunne begynde at røre mig lige så stille og roligt igen (den første uge efter fødslen, føltes det som om, at underlivet var ved at ryge ud, når jeg gik for meget. Nu gør det kun lidt ondt ”dernede”).

Jeg gik og tænkte over, hvad jeg godt kan mærke, at jeg stadig har lidt svært ved.

Nu har jeg jo barsel og skal faktisk ikke andet end at nyde dagene med Julia. Det gør jeg også i fulde drag, når hun er vågen. Så nyder jeg at se på hende, nusse hende, synge for hende, danse med hende, kysse hende… Der tænker jeg ikke på, hvad jeg da burde lave. Men når hun sover, tænker jeg straks på, hvad jeg nu skal nå at lave. Jeg skal vaske tøj (hold op sådan en lille én får produceret noget vasketøj. I går sked hun f.eks. i vores seng. Say no more…), bage og lave god mad til os, rydde op, svare mails og sms’er og jeg skal også nå at skrive. Jeg har faktisk manus til min næste bog klar – en bog om graviditet, som jeg skrev, mens jeg var gravid. Den mangler ”kun” at blive læst og redigeret igennem.
Men måske har jeg i pauserne, mens hun sover, mere brug for noget andet? Måske også brug for bare at nyde freden? Ligge på sofaen og filosofere, se lidt tv, læse en god bog, tage en ”morfar” så jeg har mere energi til at være ”på”, når hun er vågen (og til at klare nætterne uden sammenhængende søvn). Det synes jeg er svært at ”tillade” mig. Jeg kan godt, når min kæreste er hjemme – så er det på én eller anden måde nemmere for mig at ligge på sofaen og slappe af, som han gør. Men det er, når jeg er alene med Julia, at det er svært…

Gad vide om andre også har det sådan? Både andre kvinder på barsel men også bare generelt – det er nemmere at slappe af og nyde, når man gør det med en anden?
Hmm, det handler vel egentlig om at finde balancen. Der skal jo gøres rent og laves mad, og jeg har jo også LYST til at skrive. Jeg ville blive idiot af konstant at ligge på sofaen og lave nul og niks. Jeg kan godt li’ at lave noget (både husligt og at skrive). Så det, som jeg skal huske, er vel egentlig at trække nydelsen ind i det, jeg laver, mens hun sover. Altså, har jeg LYST til f.eks. at ordne køkkenet, skal jeg ikke tænke på det, som at jeg nu ikke slapper af og nyder min barsel – nej, jeg gør det, fordi jeg har lyst til at røre mig lidt og samtidig kunne gå og tænke og hygge mig. At nyde sin barsel handler ikke om at ligge på sofaen og lave ingenting, så snart baby sover. Nej, det må handle om at trække nydelsen ind i de ting, man gør, når baby sover – også selv om det f.eks. er huslige pligter. Og når hun er vågen, nyde hende i fulde drag, for tiden går hurtigt (har jeg hørt), og pludselig skal hun konfirmeres J

Lillefisen Julia:
 
 

4 kommentarer:

 1. Kære Mille
  Hvor ser Julia dog bare sød ud ;0)

  Jeg mener helt sikkert at du skal få slappet, når hun sover, for du skal have overskud til Julia når hun vågner om natte som du selv skriver.
  Du kan jo betragte det som et "job", hvor Julia har første prioritet(og det er jeg ikke i tvivl om at hun er hos dig!!!!), og du kan ikke udføre det ordentligt hvis du ikke er udhvilet. Og det er OK at du ikke lige får støvsuget eller lavet det vildeste mad i denne periode. Du skal give dig selv lov til at hvile dig/sove og hvis der så er tid til overs inden Julia vågner kan du starte på 2. Prioriteten. Jeg ved det er en proces - jeg har selv brugt år på at acceptere. Jeg fik en piskesmældskade og kunne ikke det hele, men det gode er at jeg har lært at det også er okay for mig at hvile mig - jeg var nemlig også ekstrem dårlig til det tidligere. Og da jeg havde født støttede min mand mig virkelig meget i det, og måske skal du have støtten fra din kæreste i at du kun må lave en ting i dagstimerne hvor han ikke er hjemme??!?
  Giver det mening, Mille?
  Ha' det dejligt og lev som du fortjener med din skønne velskabte datter. Resten skal nydes ;0)
  De bedste hilsner fra
  Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit input, Helle! Det giver mening :)

   Jeg vil nyde resten af mit liv med min datter <3

   Slet