søndag den 31. august 2014

Flere tanker om den komplicerede mad

Det er søndag, og regner siler ned udenfor = varm kakao med flødeskum! Det hænger altså sammen :)

Og mens lillefisen sover til middag, er der tid til lidt skriveri (når vejret er godt, går jeg altid tur med hende i barnevognen, mens hun sover, så jeg får dagens luft og motion, men i dag pisser det jo ned).

Tankerne om min nye bog kværner rundt i knolden. Og hvorfor kan de egentlig ikke nøjes med at forblive tanker i mit eget hoved... hvorfor skal jeg transformere dem til en BOG? Det tænker jeg også lige over nu (tanker om hvorfor mine tanker ikke forbliver tanker... nu bliver det kompliceret!). Men svaret er, at jeg simpelthen ikke kan lade være med at gøre dem til en bog! At stoppe den proces ville være som at kappe højre hånd af mig (næsten). Jeg skriver udelukkende af LYST, fordi jeg ikke kan lade være, fordi jeg bliver "høj" af det, fordi jeg elsker at være i min skriveboble, fordi jeg elsker at få andre til at tænke over tingene og ændre deres liv til det bedre... kort sagt: det er uden tvivl min PASSION, jeg har fundet.

Som jeg har nævnt før, er det en vigtig "ting" at finde, hvis du skal ud af din spiseforstyrrelse (hvis og hvis, min røv er spids... sgu da ikke HVIS! NÅR du skal ud af din spiseforstyrrelse). Jeg kan nemlig næsten garantere, at du vil mærke et kæmpe tomrum, jo mere du slipper din spiseforstyrrelse, og det tomrum (som jo i spiseforstyrrelsen blev fyldt ud af MAD), skal du så fylde ud med din passion/det der gør dig glad/det du inderst inde har lyst til at bruge dit liv på.

Men det var nu ikke det, jeg ville skrive om nu :) Det var tankerne om min nye bog. Det med at mad er blevet så kompliceret. Det er sgu snart en hel videnskab at spise! Lytter du til den ene "ekspert", skal du spise fedtfattigt, en anden siger fedtrigt, en tredje hylder fuldkorn, en fjerde forbander det, en femte siger vi skal spise vegetarisk, en sjette siger vi er skabt til at spise kød... osv. Det er godt nok svært at spise rigtigt, hvis vi skal lytte til alle de kloge! Og vi bliver jo skrupforvirrede, og midt i forvirringen glemmer vi helt, at vi er vores egen ekspert... hvis vi gad gøre en indsats for at lære at lytte til vores krop. Den skal nok fortælle dig, hvad du har brug for - den kender BALANCEN. Det er desværre bare de færreste af os, der kan finde ud af at lytte til vores krop (er min fornemmelse. Har ingen dokumentation for at påstå det).

Jeg skal bestemt ikke gøre mig hellig, for jeg bliver selv gang på gang ramt af den forvirring - et kig rundt på f.eks. Instagram, hvor såååååååååååååååååååååå mange lægger billeder op af mad, kan sagtens få mig til at tvivle på det, jeg mærker fra min krop. "Hun/han spiser sådan og sådan... skal jeg også prøve at lade være med at spise X (indsæt f.eks. sukker, kaffe, gluten, kød, mælk, ost, lagkage, nødder, citroner... you name it!)?". Og ryger så en tand væk fra min egen krop, lader hovedet bestemme, mister noget af den ægte nydelse, føler mig mindre fri osv.

FORDI JEG BESTEMMER, HVAD JEG SKAL SPISE MED MIT HOVED.

Men det er i kroppen, at nydelsen, glæden og LIVET er.

Betyder det så, at man skal vælte sig i vingummi og lagkage?

Nej. For det vil jeg vædde med, at kroppen heller ikke beder om (hele tiden).

Det, jeg mener er, at vi skal lære at spise ud fra en blanding af lyst og behov, hvor vi ingen regler har (det giver i hvert fald mest livsglæde, vil jeg påstå. Tænk at ende på et plejehjem og tænke tilbage på et liv med forbud og restriktioner... det vil jeg i hvert fald ikke). Dvs. lære sin krop så godt at kende, at man kan mærke, hvad kroppen fortæller én. Så man ikke vælger, hvad man skal spise ud fra en beslutning taget af det "kloge hoved". Det kan godt være, at man så oftes vælger f.eks. æbler/kokos/brød/sukker/mælk (indsæt selv) fra, fordi man ikke får det godt af at spise det, men det er ikke FORBUDT. Det er ikke valgt fra med hovedet/fordi det er populært ikke at spise. Man spiser det ikke, fordi man ikke får det godt af det - men indimellem spiser man det alligevel, fordi man vægter lyst højere lige i nuet og så tager konsekvensen af det bagefter.

Det, jeg vil frem til, er altså, at man kan sammensætte sin egen LYST/BEHOV-kost, som er valgt med kroppen og ikke hovedet. Dvs. at man ikke vælger en kostretning med hovedet og skal spørge "eksperterne" må jeg spise det her på Paleo, LCHF, De 8 kostråd, Dukan, 5:2, South Beach, Atkins... Din egen krop fortæller, hvordan det passer DIG at spise. Og så skal man (også dig, Mille!), øve dig i at holde fast i det, du mærker, virker for dig.

Nu vågner hun - så må moderen stoppe her :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar