mandag den 20. april 2015

Hvordan får jeg min menstruation tilbage?

Mange spiseforstyrrede, der er "på vej ud" spørger mig, hvordan de får deres menstruation tilbage (hvis den er forsvundet, selvfølgelig). Jeg selv havde ikke menstruation i 16 år, og den kom ikke bare tilbage ved, at jeg blev "normalvægtig". Det oplever mange andre også, og så spørger de mig: "Hvorfor kommer menstruationen ikke? Nu er jeg jo kommet op i vægt!"

Men det er ikke kun vægten, der har betydning for, om man får menstruation eller ej. Du kan sagtens være normalvægtig men stadig have en mega stresset krop og/eller ikke spise "hormonvenligt". Og kroppen er klog. Den vil ikke lade dig være "fødedygtig", hvis ikke alle parametre er i orden (der er dog nogen, der ikke har menstruationsproblemer uanset hvad, men nu snakker jeg til jer, der - som mig - ikke bare får menstruation, selv om vægten er ok).

Så det, som jeg gjorde, da jeg skulle ha' min menstruation tilbage, var:

- jeg stoppede med hård stressende træning. Daglig hård træning er ikke sundt og slet ikke, hvis du skal have din krop i balance. Din krop har derimod brug for ro. Ro til at komme ned i gear og få ro på nervesystemet. Så jeg skar træning ned til gå- og cykelture. Og jeg prioriterede at få nok søvn hver nat (omkring 8 timer). At have en spiseforstyrrelse gennem mange år, er MEGET MEGET stressende for kroppen. Ja, én lang stresstilstand, vil jeg sige.

- jeg skruede meget op for fedtet. Hver morgen tog jeg 2 spsk. koldpresset økologisk hørfrøolie (altså ud over at jeg spiste morgenmad. Lad være med at regne kalorier ud. Din krop bruger fedtet til hormonerne, ikke til deller). Og desuden spiste jeg meget mere fedt generelt til hvert måltid (nødder, oliven, avokado, fed fisk, olivenolie, peanutbutter osv.). I spiseforstyrrelsen var jeg EKSTREMT fedtforskrækket (jeg spiste ikke engang blommen i et æg), så jeg havde virkelig brug for et ordentligt skud fedt for at "tænde" min krop igen. Hormoner og celler skreg jo nærmest på fedt! Og nej, min vægt eksploderede ikke. Jeg blev ikke tyk. Jeg blev derimod meget mere glad, fokuseret, fik ro i hovedet, fik mere energi osv. ved at indføre fedt i kosten. Kan klart anbefales! Og husk, det betyder ikke, at du nu skal følge LCHF. Alt med måde. Og du skal ikke følge nogen diæt/kostretning. Nej, du skal følge din krop!!

- generelt spiste jeg meget mere stabilt og regelmæssigt, for kroppen skal have nok næring til at "starte" igen. Sult og overspisning stresser også kroppen enormt.

- jeg tog Vitex, som ses her på billedet. Det skulle være godt til at harmonisere hormonerne (har jeg hørt fra flere ernæringseksperter).

 
 
Så overordnet kan man sige, at der skal ro på samt nok med næring inkl. nok sunde fedtstoffer. Og nej, forvent ikke at menstruationen så kommer på en uge. Det kan tage et år eller mere. Tænk på hvis du har været ond ved din krop i f.eks. 5 år - så tror den altså ikke på dig, fordi du bare gør det her i en uge. Kroppen skal mærke, at du vedvarende begynder at behandle den godt. Kroppen er altså klog! Men når den så til gengæld tror på dig (at du nu vil passe på den), skal den nok belønne dig med at give dig din menstruation tilbage! Det er jo dejligt, hvis én af dine drømme er at blive mor en dag...
 
Jeg ved godt, at det her kræver nosser (også selv om du er kvinde). Det er ikke BARE lige så nemt at behandle sig selv godt. Men nu præsenterer jeg, hvad du kan gøre for at få din menstruation tilbage, og så er det jo op til dig, om du vil gøre det eller ej ;) Du skal ikke "bare klare det selv". Det er ok at bede om hjælp. Men husk, at i sidste ende er det dig - og kun dig - der er ansvarlig for dit liv. Sur mås at erkende. Men det rykker virkelig, når man forstår det.
 
Lige nu er jeg selv i gang med at få min menstruation tilbage - denne gang efter amning. Man har jo ikke menstruation, når man ammer, og jeg fuldammede Julia i 10 måneder. Nu er hun lige blevet 1 år, dvs. det er lidt over 2 måneder siden, at jeg stoppede med at amme, men jeg har stadig ikke fået menstruation. Jeg er normalvægtig, jeg spiser stadig masser af sundt fedt hver dag, og jeg træner kun ved at gå tur med barnevogn samt sjipper en smule. Så nu vil jeg prøve at tage Vitex igen og se, om det kan gøre det sidste for at menstruationen kan komme igen. Jeg tænker, at stress måske også spiller ind hos mig nu. Julia er først lige begyndt at sove igennem om natten, så jeg har altså ikke fået sammenhængende søvn i et år. Plus hele omvæltningen med at blive mor og være "på" 24 timer i døgnet, har også tæret på mig. Jeg ER sårbar. HAR brug for ro og alenetid, og det har jeg ikke fået i et år. Først nu hvor jeg er ved at køre hende ind i vuggestue, begynder jeg at få tid til mig selv igen (og så skal jeg i gang med at skrive en masse!! Har flere bøger på tapetet). Så mon ikke min menstruation snart kommer tilbage :)


8 kommentarer:

 1. Tusinde tak for dit indlæg Mille :-) Det var i hvertfald lige hvad jeg havde brug for, at læse lige netop i dag!

  Jeg vil overveje Vitex sammen med min kæmpenatlysolie. Selvom jeg mangler en del kilo efter et ordentligt dyk efter sidste indlæggelse (ja, hurra for systemet -_- ), så vil jeg have det hele med den her gang! Det skal nok lykkes !

  Endnu engang mange tak <3 Jeg remser videre "cellefedt, ikke dellefedt" og det virker ! :-)

  Håber der snart falder lidt ro på din krop - mon ikke det hele kommer når hverdagen falder lidt mere på plads <3

  Knus fra Amalie

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt du kan bruge mine råd, Amalie! Og super sejt, at du vil gøre alt det gode for din krop/dig nu - det gælder livet nu! Livet er ikke kalorietælling og at være hård ved sin krop. Livet skal leves!

   Og din menstruation skal nok komme, når du over en periode får både sundt fedt, Vitex, ro og lidt flere kilo.

   Kæmpe kram fra Mille <3

   Slet
 2. Jeg siger også tak for indlægget, Mille!

  Jeg har i weekenden bestilt MK olie woman og chiafrø. Får egentlig meget mere fedt end tidligere, men er stadig ret fokuseret på kalorietælning, så for at udfordre mig selv vil jeg nu prøve at tage disse ting oveni. Uha uha ;-)

  Mange tanker fra Naja

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, hvor er du SEJ, Naja!! Ja, olien skal oveni det andet mad. For det går direkte til hormoner, celler, ro i hovedet og velvære :) Virkelig sejt du gør det!

   High five og kærlige kram fra Mille <3

   Slet
 3. Åhha, det er så rigtigt! Jeg har endnu ikke fået min tilbage, selvom jeg har været normalvægtig i flere år. Jeg har endda været spist LCHF (mere eller mindre "liberalt") i snart 2 år, så det er ikke fordi jeg ikke får fedt nok..
  Men så var jeg til en scanning på sygehuset, fordi mine hormontal var okay, men min menstruation stadig udeblevet. Jeg blev ultralydsscannet for PCO/PCOS, og lægen sagde (irk, mandlige gynækologer! :O ): "Hvor ER de fine, dine æggestokke. Et skolebogseksempel på PCO!". Øhm, tak?
  Nu skal jeg til endnu et tjek i juni måned, men det er da monsterhårdt at få smidt i hovedet - sådan en hormonsygdom, man ikke engang selv kan gøre ved (den er genetisk), og som en del overvægtige kvinder får - og PCO forsvinder lettest hvis man taber sig...

  Så nu slapper jeg af, og så må min krop selv finde ud af det. Jeg nyder min mad og prøver at trække vejret helt ned i maven! <3

  Kram til dig, Mille!
  Hilsen Maria.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke en besked at få, Maria :( Det er jeg ked af at høre. Jeg har ikke så meget forstand på PCO, men jeg ved, at sunde fedtstoffer (også) er vigtige for kvinder med PCO. Og det får du nok af. Men om mere ro så kan hjælpe din menstruation i gang, ved jeg ikke... Det tør jeg ikke gøre mig klog på. Men jeg tænker, at en stresset krop uden ro ikke er godt for NOGEN, og mon ikke også det kan gøre en forskel for at få din krop i gang med at menstruere?? Det er da et forsøg værd!
   Håber du får rigtig råd og vejledning (og ikke bare at du har fine æggestokke!). Rigtig meget held & lykke <3

   Kram til dig, Maria!

   Slet
 4. Prøver selv ihærdigt på at få min menstruation tilbage efter sådan ca. 2 års tid hvor jeg ikke har været så god ved mig selv og tabt en masse vægt.. Har ikke haft den i over et år nu .. Det er her for nyligt at jeg indså at det ikke var nok bare at spise mere og mere, men at jeg også blev nød til at stoppe træningen. Det sker dog at jeg måske løber en lille 5km tur én gang om ugen.. Ellers prøver jeg bare at slappe af og give min krop så meget ro og afslapning som muligt. <3 Tak for indlægget. knus til dig.

  SvarSlet
 5. Ved godt dit indlæg er meget gammelt, men jeg er bare nysgerrig, du skriver at du ikke fik menstruation i 16 år, men hvor lang tid gik der fra da du begyndte at spise mere fedt, stoppede hård træning og var på din sunde vægt?

  SvarSlet