mandag den 5. oktober 2015

En spiseforstyrrelse handler ikke kun om følelser

Man hører tit: "en spiseforstyrrelse handler ikke om mad, men om følelser". Det er også rigtigt. Der ligger altid noget bag en spiseforstyrrelse - der er en grund (eller ofte flere grunde) til, at man begynder at reagere på og med maden. Ofte vil man flygte fra noget kaos, noget uhåndterbart, og så finder man ro og kontrol i maden - det har man sgu styr på, og så fuck at alt andet sejler! Det bliver en falsk kontrol over livet. I virkeligheden har man ikke en skid kontrol. Det har spiseforstyrrelsen derimod.

For at komme ud af spiseforstyrrelsen skal der både kigges på de bagvedliggende årsager, der skal arbejdes med at ændre tanker og vaner, man skal lære at være i sine følelser i stedet for at enten sulte eller spise dem væk - og så skal mad og vægt altså også "på plads". Hele kroppens biokemi skal i balance igen. Tænk på hvis du i maaaange år har hældt saftevand på din bil og så ikke kan forstå, hvorfor fan... den ikke kører! Der skal nok noget benzin på....

På samme måde skal din krop have det rigtige brændstof. Og at spise kan faktisk hjælpe dig ud af en spiseforstyrrelse samtidig med, at du får hjælp til de andre ting. Hvis du f.eks. overspiser hver eftermiddag, og du springer morgenmad og frokost over den efterfølgende dag for at "kompensere".... for så igen at ryge i overspisning næste eftermiddag osv. osv.... den onde spiral kører - det kan du ikke bryde, før du begynder at spise både morgenmad og frokost, selv om du har overspist dagen før! Din krop er - for at sige det på godt dansk - SKIDE SULTEN! Så du kan bruge din viljestyrke nok så meget hver eftermiddag... kroppen vil altså have mad. Overlevelsesinstinktet går i gang. Og så kan det være svært at stoppe, når man først tillader sig at spise. Du kan altså fjerne de fysiske abstinenser, der også er i en spiseforstyrrelse, ved at få dit blodsukker stabilt, og din krop i balance. Mange med anoreksi oplever også at ryge ud i overspisninger på et tidspunkt, fordi kroppen simpelthen fysisk skriiiiiiger efter mad.

Så er der også alle de psykiske årsager til at spise/ikke spise, og det skal man selvfølgelig også arbejde med. Men det fysiske aspekt er altså også vigtigt.

Onsdag d. 21. oktober holder jeg foredrag med ernæringsterapeut Tine Grandjean, som har forstand på al det med biokemi, hormoner, balance, krop osv. Hun kan meget bedre end mig forklare om det. Læs om foredraget her.

Og i artiklen her fortæller Tine om, at det ikke kun er følelser, der bestemmer, hvad du spiser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar