fredag den 18. marts 2016

FLØDEBOLLER GIVER STÆRKE KNOGLER!!

Ja sgu! Den er god nok :) Spis flødeboller og få stærkere knogler!

Hvis du vil vide, hvad jeg har gjort for at vende en nedbrydning af mine knogler til at være OPbygning, så læs dette indlæg.

For at alle lige er med (hvis der er nye læsere), så vil jeg kort lige ridse min "knogle-historie op".

Jeg har jo haft spiseforstyrrelse i MANGE år, og det er årsagen til, at jeg i dag har knogleskørhed. Underernæring, for lav vægt, for lidt mad, opkast, masser af Pepsi Max og kaffe, ingen sunde fedtsyrer, alt for meget motion, dårlig søvn og ikke mindst ingen menstruation nedbryder langsomt knoglerne. At menstruationen forsvinder, er et tydeligt tegn på, at din krop er i alarm. Den sparer, hvor den kan, og den sørger for, at du ikke kan blive mor, når du ikke engang kan passe på dig selv... Hvilket jo faktisk er ret smart.

Så det var min situation: for lidt byggeklodser (i form af mad) til knoglerne, en psyke i stress og et lavt østrogenniveau (altså ingen menstruation). Når østrogenniveauet er lavt, afkalker man knoglerne, fordi østrogen er det hormon, der passer på knoglerne. Det er derfor, at kvinder i overgangsalderen har større risiko for knogleskørhed, for her forsvinder menstruationen jo naturligt.

Hvordan fandt jeg så ud af, at mine knogler havde taget skade af spiseforstyrrelsen?, tænker nogen nok. Jo, i 2007 blev jeg kørt ned af en bil og fik ødelagt mit venstre ben. Jeg røg på Rigshospitalet og blev opereret i benet - og lægen, der opererede mig syntes, at jeg havde "bløde knogler" (spørg mig ikke hvordan har kunne mærke/se det. Men det var det, han sagde til mig, efter operationen). Så jeg blev fluks sendt til en knoglescanning og ganske rigtigt... jeg havde skøre knogler. Siden er jeg blevet fulgt af en læge på Hvidovre Hospital, som scanner mig, for at holde øje med, hvordan det går.

Sidste år var mine knogler blevet endnu dårligere pga. graviditet og amning. Både når man er gravid, og når man ammer, har man jo ikke menstruation = lavt østrogenniveau = ikke godt for knoglerne. Og når man som mig i forvejen har skøre knogler, er det nærmest umuligt at forbedre knoglerne under graviditet og amning. Så det gav "god mening", at knoglerne var blevet dårligere sidste år.

Da jeg skulle til scanning i forgårs, tænkte jeg, at jeg umuligt kunne ha' fået bedre knogler på bare 1 år. Det BEDSTE resultat kunne være, at jeg ville få samme resultat som sidste år. Altså, at jeg trods alt ikke havde fået dårligere knogler igen. Lige frem bedring turde jeg ikke håbe og tro på. Men fanme så!

Min ryg er forbedret med 11,4 %, og min hofte er forbedret med 9,9 %! Hvad siger I så?! PÅ 1 ÅR!! Lægen var også temmelig overrasket. Knogler tager tid at bygge op, så selv om 11,4 % og 9,9 % i andre sammenhænge ikke er vildt meget, så er det det altså ift. knogler!!

Kender I det, at I havde regnet med én ting, og når noget andet så sker, bliver man fuldstændig rundt på gulvet? Jeg var helt forvirret, da lægen sagde det, og jeg fattede ingenting. Jeg skulle først virkelig tage hans besked ind og forstå den!! Og SÅ blev jeg glad! Men i går skulle jeg endda også lige bruge dagen på "fordøje det" og så tillade mig at være skide stolt!

Hvad har jeg gjort på dette år for at få så gode resultater? (mine knogler er stadig ikke normale, men det er da klart et skridt i den rigtige retning. Nedbrydning er vendt til OPbygning!).

Jeg har ikke fulgt en speciel kostplan, der skulle sikre opbygning af knogler. Jeg har spist sund mad, men jeg har spist is, flødeboller, kage, chokolade osv. (tjek min Instagram!), når jeg har haft lyst, jeg har trænet meget moderat (i perioder slet ikke), og jeg har hele tiden tænkt meget på at gøre de ting, der gør mig glad (det psykiske aspekt skal ikke undervurderes, tror jeg!).

Man kan sige, at jeg har spist NOK, jeg holder en normal vægt, og jeg er i psykisk balance.

Jeg tænker, at andre med samme diagnose som mig, måske ville følge en bestemt kostplan for at bygge sine knogler op. Så man gjorde "alt det rigtige". Få så og så mange gram, mikrogram osv. af det og det fordi det i teorien er godt for knoglerne. Man ville måske undgå sukker helt (fordi det jo er tomme kalorier og ikke godt for knoglerne).

Det har jeg som sagt ikke. I min verden bliver sundhed "farligt", når man sætter det op på en plan ud fra nogle teorier. Altså, selvfølgelig ved man, at der skal calcium, D-vitamin og magnesium til for at bygge knogler op, men jeg tror ikke, at det er så simpelt.

Lad os sige, at du følger en plan, hvor du får PRÆCIS de mængder calcium, D-vitamin og magnesium, du skal have. Men samlet får du får lidt energi i forhold til det DU har brug for. Du er måske også stresset, sover dårligt om natten, har det skidt psykisk osv. Så tror jeg ikke på, at kroppen går i opbygningsproces, selv om du efter teorien får, hvad du skal. Du kan heller ikke bare tage vitaminerne og mineralerne i pilleform og så samtidig stresse din krop mega meget med for lidt mad og/eller for meget motion. Så går du ikke i knogleOPbygning (selv om du altså får "hvad du skal" i pilleform).

Det er derfor, at jeg grundlæggende er imod kostplaner. Altså jo, man kan have gavn af at følge en kostplan i en periode for i det hele taget at få spist eller for at få regelmæssighed i sin spisning. Det giver god mening. Men jeg tror ikke på, at sundhed kan skabes ud fra en plan, så en kostplan er ikke en langsigtet løsning. Tænk hvis du på papiret skulle have det godt nu, fordi du følger denne plan, men i virkeligheden kræver DIN krop mere mad eller noget andet. Jeg tror ikke på, at vi alle skal spise det samme. Nogen fungerer godt på meget kulhydrat og lavt med fedt og protein. Andre skal omvendt have mindre kulhydrat og mere fedt og protein for at have det godt. Så hvis du følger en "forkert" plan til netop DIG, opnår du jo ikke balance- og glædesfølelse i din krop/i dit liv.

Sundhed er en HELHED.

Jeg tror, at mange ville få det bedre psykisk og fysisk, hvis man gad gøre sig den anstrengelse at lære sin egen krop at kende. Følger du f.eks. en kostplan men kan mærke, at du er mere sulten, ikke har det godt osv., skal du måske øge kalorieindtaget eller spise anderledes mad. I stedet for slavisk at følge planen, skal du altså lytte efter. I starten er det svært, men man bliver bedre og bedre med tiden. I starten tror jeg heller ikke, at man TØR lytte... Man mærker måske sulten men spiser ikke mere alligevel... Så er du stadig i krig med din krop.

Og det er altså dumt! Kroppen er genial! Den er din helt personlige ernæringsekspert!

Så tilbage til hvad jeg har gjort. Jeg har lyttet til min krop:

- jeg holder den vægt, hvor jeg fungerer fysisk og psykisk (nogle eks-spiseforstyrrede ligger måske i den lave ende for stadig at føle en vis kontrol. Men hvis din krop ikke fungerer her, er det altså lige meget, om du spiser de rette vitaminer og mineraler. Vægten har også betydning).

- jeg spiser den kost, som JEG har det bedst på (ud fra hvad jeg på hele min "rejse" hertil har mærket efter, at jeg fungerer bedst på. Jeg har ikke læst det i en bog).

- jeg har ikke levet sukkerfrit. Jeg spiser, hvad jeg har lyst til, når jeg har lyst. Også selv om det er en flødebolle, is, chokolade eller lign.

- jeg er glad, sover om natten, har det godt psykisk, siger til og fra ud fra mine grænser. Sådan noget tror jeg som sagt også har stor betydning for den samlede SUNDHED.

- jeg stresser ikke min krop med overtræning. Jeg løber eller sjipper indimellem (nogle uger 3-4 gange. Andre uger slet ikke), og jeg laver nogle mave- og rygøvelser.

- jeg tager også kosttilskud: calcium, D-vitamin og magnesium (plus almindelig vitaminpille). Men som sagt tror jeg, at det ville være "lige meget", hvis jeg samtidig ikke spiste nok, ikke sov, havde det psykisk dårligt osv. For at kroppen skal gå i OPbygning, bliver du nødt til at tage et ærligt kig på HELHEDEN.

Så min overskrift FLØDEBOLLER GIVER STÆRKE KNOGLER er faktisk lige så rigtigt som at sige at OST GIVER STÆRKE KNOGLER. I mit sundhedssyn kan man ikke adskille tingene og bare sige: spis ost - så får du stærke knogler. Nej, ikke hvis du så kun spiser én skive ost om dagen og samtidig er i totalt kalorieunderskud, ikke sover ordentligt eller lign.

Der er sukker i flødeboller, så isolereret set er flødeboller ikke knogleopbyggende. Men i sammenhæng med en ellers sund livsstil i balance med din krop, kan flødebollerne være en del af grunden til, at du bygger knogler op.

Giver det mening, det jeg skriver?

Så hvis du lige som mig har ødelagt dine knogler som følge af en spiseforstyrrelse er mine bedste råd:

- kig ÆRLIGT på hvordan du lever nu.

- spiser du nok?

- har du den vægt, som DIN krop fungerer optimalt på? Eller holder du vægten liiiige lavt nok?

- spiser du varieret? Lytter til hvad din krop fungerer godt på?

- lav styrketræning (uden overdrivelse) og løb, hop eller sjip. Det skal være stødmotion for at det hjælper på knoglerne.

- få nok søvn.

- gør de ting, der gør dig glad. Meget vigtigt punkt!

Hvis noget af det halter, ved du, hvad du skal arbejde med...

Jeg ved godt, at dette er en speciel måde at give råd på - du havde måske regnet med, at jeg ville skrive, hvad og hvor meget du skal spise for at bygge dine knogler op, men det tror jeg som sagt ikke på er løsningen :) Det er fint at få råd af en diætist, men HUSK at lytte til din egen krop samt at se på HELHEDEN.

PS. Diætisten vil nok sige noget med, at du skal spise ost, mælkeprodukter, laks, makrel, sild, æg, mandler, grønkål, spinat og broccoli. Se, der sparede jeg dig lige for en diætist-tid ;) Ej, nu er jeg streng. Selvfølgelig kan du bruge råd til kosten. Men der er bare så mange, der så glemmer at lytte til deres egen krop, samt at turde se ærligt på hvordan de ellers har det med andre ting i deres liv.

F for fredag og F for.... FLØDEBOLLE!! Måske er det i aften, at du skal hoppe med på flødebolle-kuren?! ;) Min såkaldte LYSTKUR! Som simpelthen bare er at gøre og spise mere af det, du har lyst til! Og jo, du kan sagtens være sund samtidig!

Rigtig god weekend!

2 kommentarer:

 1. Stort, stort tillykke med den flotte fremgang!

  Og jeg tror, at du har ret i, at det handler om meget mere end tal, teorier, formler og planer! Ville ønske at omverdenen, både lægmænd og professionelle, ville få øjnene lidt mere op for det. Jeg synes, at det kan være stressende, at støde på det på sociale medier, hos venner og bekendte, og i behandlingssystemet. Tak for at minde om at lytte til den kloge krop.

  SvarSlet
  Svar
  1. TAK! :)

   Ja, jeg tror på kroppen! Og den bliver desværre glemt i vores måde at snakke sundhed på. Sundhed bliver sat op i sundt og usundt, forbudt og tilladt og det bliver sat op i planer, man skal følge. Jeg tror bare ikke, at det er vejen til ægte sundhed: den psykiske og fysiske sundhed og balance. Den finder man kun ved at lytte til sin krop.

   Dejligt med din kommentar!

   Slet