Om mig


Mille Eigard Andersen

Født d. 15. august 1979

Fortid: spiseforstyrret i ca. 16 år

Nu: jeg vil nyde resten af mit liv!


I  ca. 16 år ud af mit 36 årige liv har jeg overlevet mere, end jeg har levet (de sidste år var "efter-veer", men regner jeg det hele med, er det ca. 16 år, jeg har været spiseforstyrret).

En alvorlig spiseforstyrrelse hev livet ud af mig og gjorde mig til en ”ligegyldig” tom skal uden indhold, følelser og meninger. Jeg fornægtede livet i anoreksien. Ingen nydelse over den tid. Men nu hvor jeg kan se tilbage og kalde det FORTID, har jeg besluttet, at resten af mit liv skal NYDES! Så meget det er muligt og med de ups and downs, der altid vil og skal være i et liv.
Så det betyder altså ikke, at jeg konstant går lalleglad rundt og altid er overlykkelig. Overhovedet ikke. Men jeg nyder mit liv og sanser og mærker – alt det som jeg forbød mig i mange år. Og indimellem mærker jeg små glimt af LYKKE. Jeg tror nemlig ikke, at lykke er en konstant og kontinuerlig tilstand at være i. Jeg tror, at lykke (i hvert fald den ægte) opleves i små helt særlige øjeblikke, hvor man uventet fyldes af glæde i hver en celle i kroppen. Verden står stille i et splitsekund. Følelsen suser gennem kroppen, nærmest som et kuldegys, og man er ikke i tvivl, når det sker. Og så tænker man: ”lige der følte jeg LYKKEN”. Wauw.
På denne blog vil jeg dele mine tanker og min dagligdag med jer. Spiseforstyrrelsen har gjort, at jeg er blevet meget interesseret i LYST og i AT NYDE. Jeg synes, at det drukner totalt i den sundhedssnak, der er alle vegne. Mad bliver tit gjort til enten ”rigtigt” eller ”forkert” og til ”sundt” eller ”usundt” – så vi enten synder eller er sunde. ”Sjovt nok” bliver der flere og flere med et forstyrret forhold til krop og mad og flere og flere rigtigt spiseforstyrrede (hvor det ødelægger hele ens liv). Vi glemmer helt at fokusere på nydelsen omkring mad og på, hvordan vi mærker efter. Jeg tror ikke på, at vi alle skal spise det samme – det er forskelligt, hvilken kost vi fungerer allerbedst på, og det kan vi ikke læse os til nogen steder. Det skal vi selv mærke efter på vores egen krop.

Jeg har f.eks. fundet ud af, at jeg har det allerbedst, når jeg får masser af sundt fedt hver dag (olier, nødder, avokado osv.) – det stabiliserer mit blodsukker, gør mig glad og koncentreret og mere mæt. Og så spiser jeg kød, fisk, grønt og frugt. Kornprodukter spiser jeg stort set ikke.
Men jeg spiser også slik, chokolade, flødeboller, is osv., når jeg HAR LYST til det. Jeg vil nemlig ikke have nogen regler for, hvad jeg må og ikke må spise – det har jeg haft rigeligt af i mit liv. Jeg lever efter:

ALT ER TILLADT – MEN HVAD HAR JEG LYST TIL?
Dvs. hver gang jeg skal spise, stiller jeg mig selv det spørgsmål og mærker efter. Balance handler om mængder og nydelse, så intet behøver at være forbudt. Når alt er tilladt, er der ikke cravings efter alt det ”forbudte” (for der er jo intet, der er forbudt!) – det giver frihed/mulighed for at vælge til og fra ud fra en blanding af lyst og behov. Og ansvar til dig selv. Hvordan vil du gerne have det?

PS. D. 3. april 2014 blev jeg mor til lille Julia! Jeg var ellers "dømt ude" af læger, fordi jeg ikke havde menstruation i 16 år. Men jeg fik menstruationen tilbage, blev gravid og fødte en sund og dejlig pige :)

3 kommentarer:

  1. Hej Mille. Vi er 4 piger fra 7. klasse, som lige nu er igang med et projekt om spiseforstyrrelser. Vi leder efter en som dig, som måske kunne have lyst til at svare på et spørgeskema. Du kan kontakte mig på katrineb00@live.dk.
    Venlig Hilsen Katrine

    SvarSlet
  2. Hej Mille
    Hvis du næsten ikke spiser kornprodukter - hvad spiser du så til frokost f.eks?
    Jeg kæmper med at gøre min mad "lækker" og jeg har meget svært ved balance mellem det gode og ikke så gode.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg spiser indimellem glutenfri brød, når jeg får lyst til noget brød :) Men min frokost er som regel alle mulige former for grøntsager eller salater, enten kød, æg, ost eller fisk til (= protein) og så altid olie også, så jeg bliver mæt og glad :)

      Slet